Fil Bacak hastaları lazer terapi ile hayata bağlanıyor
Halk arasında “Fil Bacak” diye bilinen “Lenfödem” hastaları lazer tedavisi ile kısa sürede eski yaşantılarına geri dönüyor
Lenfödem, lenfatik sıvının kol ya da bacaklar gibi dokularda birikmesi sonucu gelişen dolaşım bozukluğu kaynaklı bir hastalıktır.
Lenf sisteminin vücudumuzda dolaşım sisteminin atardamar ve toplardamarlardan sonraki üçüncü elemanı olduğunu söyleyen Kalp ve damar hastalıkları uzmanı Dr. Cafer Abbasoğlu lenf ödem oluşumunu şu şekilde özetliyor; “ Lenf sistemi çok ince damarlar ve bunların arasındaki lenf bezlerinden oluşur. Hemen bütün organların lenf damar ya da kanalları bulunur. Lenf sıvısı dokuların ve hücrelerin arasındaki sıvıdır. Lenf bezleri yabancı maddeler ve artıkları süzüp, sıvının kan dolaşımına verilmesini sağlarlar. Eğer lenf damarları ya da bezleri hasar görmüşse, lenf sıvısının dolaşımı rahatça yapılamaz ve sıvı dokuda birikmeye başlar. Sonuçta kollar, bacaklar veya organlar bu sıvının birikmesi ile şişer. Şişlik bir süre sonra kalıcı olmaya ve daha da artmaya başlar. Deri kalınlaşır, bacak ya da kol daha da şişer ve işlev bozulur, kısaca yaşam kalitesi hızla düşer.” Son olarak Dr. Abbasoğlu Lenfödem tedavisinde düşük enerjili lazer tedavisinin bandaj ve prosse terapinin yanında son yıllarda uygulanan en önemli ve en pratik tedavi yöntemi olduğunu önemle vurguluyor.
Lenfödem nasıl oluşur?
Lenfödem doğuştan veya herhangi bir yaşta bilinmeyen bir şekilde başlayabildiği gibi cerrahi müdahaleler, enfeksiyon, travmalar sonrası veya radyasyona maruz kalındığında ortaya çıkabilir. Özellikle meme kaynaklı kanserde uygulanan tedaviler lenfödem hastalığına yakalanma riskini arttırmaktadır.
Lenfödemin tedavisinde erken teşhisin önemi Lenfödem de tedaviye başlama süreci gecikir, hasta yanlış, yetersiz tedavi görürse şişlikler daha da artar ve tedavinin başarısı azalır.
Lenfödem için “Düşük enerjili laser tedavisi” Lenfödem tedavisinde öncelikli amaç lenf ödemin ilerleyerek daha kötü hale gelmesinin engellenmesidir. Akut ve kronik lenfödemde uygulanan en etkili tedavi yöntemi düşük dozda lazer tedavisidir. Bu yöntemde hastalar 4 haftadan da kısa bir sürede tedaviye cevap vererek iyileşme göstermektedir. Lenfödemin derecesine, bulunduğu organa ve nedenine bağlı olarak uzman hekim tarafından tespit edilen dalga boyunun, damara serum verilir gibi basit bir şekilde hastaya uygulanmasıyla kılcal damarlar dört beş kat genişleyerek etkisini göstermektedir.