Kalp ve Damar Hastalıkları
Cerrahisi Uzmanı:
Op.Dr. Cafer Abbasoğlu

Varis tedavileri, Skleroterapi, Selülit, Lenf ödem ve diyabete bağlı damar ve dolaşımla ilgili hastalıklar konusunda uzman bir isme danışın!


 DEVAMI 

Sağlığınıza önem verin, onu geri kazanmak için gecikmeyin.

Kalp-damar ve dolaşım sistemi hastalıkları gerekli önem verilmediğinde daha büyük ve ciddi rahatsızlıklara yol açabilir.


Sağlığınızı geri kazanmanız için gerekenleri

dikkat ve titizlikle uyguluyor, sağlığınıza önem veriyoruz.

Opr.Dr.Cafer Abbasoğlu

Damar Hastalıkları, Varis ve Diyabet Hakkında Bilgiler

Hamilelik döneminde oluşan varisler

Dr. Cafer Abbasoğlu hamilelik döneminde oluşan varislerden korunma ve tedavi yöntemlerini anlatıyor

Cafer AbbasoğluHamilelik döneminde birçok değişiklik oluşuyor. Hormon sekresyonuna, sekonder toplar damarların duvarlarında gevşeme meydana gelebiliyor. Bu durum varis ve örümcek ağı damarlarının oluşmasına neden oluyor; ayrıca hamilelikte vücuttaki kan hacmindeki artış ve uterusun ana toplar damarlara oluşturduğu basıya bağlı bacaklardaki toplar damarlarda göllenme meydana geliyor ve bacaklarda şişkinlik ve rahatsızlık oluşuyor. En tehlikelisi ise hamilelik sırasında pubis perine ve vajinal bölgelerde yüzeyel damarların genişlemesi. Bu durum normal doğumu ve sezeryanıgetirebiliyor. Bebeğin ve annenin hayati ise riske giriyor.

 

 

 

Genetik Yapı + Kadınlık Hormonları = Varis

Eğer genetik yapınız varise müsait ise, gebelik döneminde hormonların etkisi ile bacaklarınızda varis oluşabilir. Yaklaşık gebelerin %40’ında varis problemleri vardır. Hamile kalmadan önce bacaklarınızdaki varislerinizi tedavi ettirmeniz gerekiyor. ırasında bu damarlar fazla basınca ve hormon değişikliğine maruz kalarak pıhtılaşmaya neden oluyor. Ana toplardamarlarda tıkanıklık oluşuyor ve pubis ve perine bölgesindeki yüzeyel damarlarda genişleme yaparak doğumu zorlaştırıyor. Bu durum hem anneyi hem de bebeği yüksek risk ve tehlike altına sokuyor. Hamilelik planlamadan önce mutlaka bacaklardaki varis hastalıklarını tedavi ettirmek gerekiyor.

Varislerden dolayı ayaklardaki yorgunluk, ağrı ve şişkinliği azaltmak için yapılması gerekenler

  • Varis hastalığı teşhisi konulup hamile olan bayanlar öcelikle dopler ultrason altında alt baldır ve üst baldır ayrı ayrı venöz basınçları ölçtürmeli ve bacaktaki toplardamarların basıncına göre kompresyonlu çoraplar giymelidir.
  • Bacaklarında varis hastalığı olanlar dopler ultrason altında pıhtı ve damar hastalıklarının oluşabileceği durumlarda ına alınmalıdır. Bazı hastalarda görülen akciğer pıhtılaşmaları, bebek ve anne de hayati tehlikesi oluşturabiliyor. Bu durum söz konusu olduğunda tedavi için geç kalınmaması çok önemli.
  • Spor yapmak, yüzmek ve yürüyüş hamilelik döneminde varis oluşumunu yavaşlatabiliyor.

Özellikle oturarak çalışan hamile bayanlara ayak bileklerini hareket ettirerek kas pompasını çalıştırmalıdır. Bu egzersiz her iki ayak bileği sağ yana daire çizerek, daha sonra sol yana daire çizerek ve son olarak ayak bileğini aşağı yukarı hareket ettirerek kas pompalarınının çalışmasını sağlıyor. Rahatsız edici varislerin tedavileri çok kolay. Genellikle dopler ultrason eşliğinde 20 dakikalık tek seansta büyük ölçüde hipertonik solüsyon tedavisi ile giderilebiliyor. Hasta aynı gün normal hayatına devam edebiliyor.