Kalça Kireçlenmesinde Protezi Geciktiren Düşük Enerjili Lazer Tedavisi
Günümüzde sıklıkla görülen ve insanların yaşam kalitesini doğrudan etkileyen kalça kireçlenmesi tedavi yöntemlerinde son çare olarak bilinen protez takılmasını düşük enerjili lazer tedavisiyle ertelemek ve hastanın yaşam kalitesini arttırmak mümkün.
Kalça eklemi hayatımız boyunca yürümeden merdiven inip çıkmaya kadar sıradan günlük işlerimizde bacaklarımızı hareket ettiren oldukça önemli bir eklemdir.
Kalça eklemindeki kıkırdağın aşınması, dejenerasyonu ve incelmesi sonucu alttaki kemiklerin birbirine sürtünmesiyle oluşan kalça kireçlenmesinin sebep ve belirtilerini Damar Cerrahisi Uzmanı Dr. Cafer Abbasoğlu şu şekilde açıkladı: Kalça kireçlenmesinin sebepleri ailesel faktörler, aşırı kortizon kullanımı, damarsızlaşma ile oluşan doku ölümü, yaşlılık, obezite, kalçaya genelde aşırı yük bindiren meslekler şeklinde sıralanabilir. Belirtileri ise en çok bacak bacak üstüne atarken veya bağdaş kurarken zorlanma, sabah uyandığında bazen uyluğa, bazen de kalçaya yayılabilen ve kasık bölgesinde oluşan ağrı ve sertlik, günlük hareketlerde bile oluşan kısıtlanmalar şeklinde kendini gösterir. Ağrılar aktivite ile artar, dinlenmeyle azalır. Tedavi olmaz ve kireçlenme ilerlerse, ağrılar istirahat halinde de devam eder ve gece uykudan uyandıran şiddetli ağrılara dönüşür.
Koksartroz dediğimiz geçmeyen fonksiyon kaybı hatta baston kullanımına sebep olan kireçlenme ağrılarını düşme, çarpma gibi durumlardan kaynaklanan ve kısa istirahatle geçen ağrılarla da karıştırmamak gerekir. Hastalığın tespitinde röntgen filmi, bilgisayarlı tomografi taramaları, MR taramaları ve kan testlerine ihtiyaç duyulur.
Kireçlenmede etkili tedavi düşük enerjili lazer tedavisi
Op.Dr. Cafer Abbasoğlu “Kalça kireçlenmesinde total kalça protezi operasyonu, özellikle ileri yaş hastalara başka hiçbir tedavi yöntemi sonuç vermediği zaman uygulanabilir. Protezlerin ise ortalama10-12 yıllık bir ömrü olduğundan tekrarlanan her protez operasyonunun ilkine göre daha başarısız olma ihtimali söz konusudur. Bu durumda protez operasyonunu yıllarca ileriye bırakmak hasta açısından ciddi bir avantajdır. İşte düşük enerjili lazer tedavisi tüm dünyada kalça kireçlenmesinde bu yüzden sıkça tercih edilen başarılı tedavi yöntemlerinin başında gelir” dedi.
Düşük Enerjili Laser Tedavisi Uygulanışı :
Damar yolundan ince bir katater yardımıyla uygulanan lazer tedavisi hastaların şikâyetleri, mr ve damarsal bulguları değerlendirildikten sonra günde 1 saatlik seanslar şeklinde toplamda 6 veya 8 seans olarak uygulanır. Hastanede yatış ve ameliyat sonrası belli bir istirahat sürecinin hiç yaşanmadığı düşük enerjili lazer tedavisi günlük hayatla birlikte ilerleyen bir tedavi şeklidir. Tedaviden hemen sonra hastaların büyük ölçüde şikâyetlerinin azalıp, hareketlerinin rahatladığı görülür. Kalça kireçlenmesi normalde geriye dönüşümsüz bir hastalık olmasına rağmen düşük enerjili lazer tedavisi ile eklem kıkırdakları ve alttaki kemik dokuda kanlanma ve beslenmenin artması hücre çoğalmasını hızlandırır. Böylece başlangıç ve orta evredeki hastalık tamamen iyileşirken ileri evre vakalarda ise genel durumda %60-80 rahatlama sağlanarak protez operasyonu yıllarca ileriye bırakılabilir. Bu durum da günümüz yaşam koşullarında hastalar için oldukça ciddi bir kolaylık sağlar.